4.1. Λειτουργικό Σύστημα
Λειτουργικό σύστημα ή Λ.Σ. (στα αγγλικά: Operating System ή OS) ονομάζεται στην επιστήμη της πληροφορικής το λογισμικό του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και τον συντονισμό των εργασιών, καθώς και την κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Λειτουργικό Σύστημα – Λογισμικό/Εφαρμογές
4.2 Λειτουργικά Συστήματα Ανοικτού Κώδικα (Open S/W)
Το LINUX (αναγραμματισμός των αρχικών: Light UNIX) είναι μια ελαφρότερη έκδοση του Λ.Σ. UNIX.
Το Linux ή GNU/Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αποτελείται από ελεύθερο λογισμικό. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του Unix, αλλά ο πηγαίος κώδικας έχει γραφτεί από την αρχή ως ελεύθερο λογισμικό υπό την ελεύθερη άδεια χρήσης GNU General Public License. Το Linux μπορεί να εγκατασταθεί σε πολλά υπολογιστικά συστήματα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος του Linux στους προσωπικούς υπολογιστές, χάρη στην πολύ καλή υποστήριξη, τη συμβατότητα με τα διάφορα συστήματα και το υλικό υπολογιστών απ’ ότι στο παρελθόν, καθώς και την αναβαθμισμένη αισθητικά και χρηστικά λειτουργικότητα των διάφορων διανομών. Επίσης οι διανομές Linux είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στα παλαιότερα ή μικρής επεξεργαστικής ισχύος μηχανήματα, καθώς συχνά έχει πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις επεξεργαστικής ισχύος και μνήμης σε σχέση με άλλα λειτουργικά συστήματα. Το Linux συχνά προσφέρεται στο χρήστη σε διάφορες διανομές Linux.
4.3 Ελεύθερο Λογισμικό – Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η ελεύθερη αντιγραφή, διανομή και τροποποίηση του λογισμικού δεν επιτρέπεται. Για τον λόγο αυτό, οι εκδόσεις ελεύθερου λογισμικού κάνουν χρήση ειδικής άδειας (free software licence).
Το ελεύθερο λογισμικό, όπως ορίζεται από το Ίδρυμα Ελευθέρου Λογισμικού (Free Software Foundation), είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό.
Το ελεύθερο λογισμικό αναφέρεται ορισμένες φορές και ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα, αλλά οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Το λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν σημαίνει απαραιτήτως ελεύθερο λογισμικό, αλλά αναφέρεται μόνο στο γεγονός πως επιτρέπεται σε κάθε χρήστη να εξετάσει και να χρησιμοποιήσει τη γνώση και τις δυνατότητες που προσφέρει ο παρεχόμενος πηγαίος κώδικας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Ελεύθερο Λογισμικό – Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Ελεύθερο Λογισμικό – Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα
4.4 Κατηγορίες και είδη Λογισμικού Προστασίας Λ.Σ. από κακόβουλο λογισμικό
Υπάρχουν διάφορα λογισμικά που είναι απαραίτητα και συνοδεύουν ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα, ώστε να το προστατεύουν από κακόβουλες επιθέσεις ή και προσπάθειες υφαρπαγής σημαντικών ευαίσθητων
δεδομένων (π.χ. κωδικούς πρόσβασης, ατομικά στοιχεία, συχνότητα επίσκεψης σε καταναλωτικές ιστοσελίδες) και ένα σωρό άλλα στοιχεία που αφορούν την προσωπική μας ζωή και που σε επίβουλα χέρια μπορεί να χρησιμοποιηθούν εις βάρος του ιδιοκτήτη τους (π.χ. παράνομη χρέωση λογαριασμού πιστωτικής κάρτας κ.α.). Ένας ιός Η/Υ είναι ένα κακόβουλο λογισμικό υπολογιστή, το οποίο «αναπαράγεται» μόνο του και «μολύνει» τον υπολογιστή χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης ή να έχει δώσει την άδεια για πρόσβαση στο σύστημα. Το πρόγραμμα του αρχικού ιού μπορεί και αντιγράφεται από Η/Υ σε Η/Υ και να τροποποιεί τα αντίγραφά του χωρίς παρέμβαση του χρήστη.
Κατηγορίες Λογισμικών προστασίας:
- Προστασία από ιούς Η/Υ – Antivirus software
- Worms
- Trojans
- malware
- network flooding
- spyware
- phishing aps
- adware
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Κακόβουλο Λογισμικό
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Κακόβουλο Λογισμικό
4.5 Κατηγορίες και είδη Λογισμικού Αυτοματισμού Γραφείου και Πολυμέσων
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το λογισμικό που αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες στην παροχή κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων που είναι αναγκαία στις επαγγελματικές λειτουργίες μιας επιχείρησης, ενός δημόσιου οργανισμού και εν γένει των καθημερινών αναγκών ενός γραφείου που καλείται να καλύψει η ψηφιακή τεχνολογία.
Είναι λοιπόν αναγκαία εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή δημιουργία, συλλογή, αποθήκευση, διαχείριση και αναμετάδοση πληροφοριών γραφείου που απαιτούνται για την εκπλήρωση βασικών εργασιών σε ένα γραφείο.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Λογισμικό Αυτοματισμού Γραφείου
4.6 Λογισμικά ελέγχου & επίδοσης συστημάτων Η/Υ και επαναφοράς συστήματος
Σε ένα σύστημα προσωπικού H/Y, δεν απασχολεί μόνο η προστασία από κακόβουλες επιθέσεις και προγράμματα που προκαλούν προβλήματα στη δομή και λειτουργία του Λ.Σ. και κατά συνέπεια του υλικού. Στις περιπτώσεις εκείνες που έχει ήδη προηγηθεί αλλοίωση της ακεραιότητας της δομής του συστήματος χρειάζεται ειδική μέριμνα, ώστε να διαπιστώνεται το οποιοδήποτε πρόβλημα και να μπορεί ο χρήστης να εφαρμόζει διαδικασίες και μέτρα, ώστε να επιλύσει και να επαναφέρει το σύστημά του πίσω στην ορθή λειτουργία και κατάσταση. Πέρα από τα προγράμματα και εφαρμογές που είναι ενσωματωμένα μέσα στην σουίτα των διαφόρων λειτουργικών συστημάτων, υπάρχουν στην αγορά μια πληθώρα από λογισμικά που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.
Τα Λογισμικά επαναφοράς συστήματος Η/Υ έχουν κατασκευαστεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να εντοπίζουν και να διορθώνουν (fix) την οποιαδήποτε ζημιά ή απορρύθμιση έχει συμβεί και να επαναφέρουν τις ρυθμίσεις ενός συστήματος (registry) πίσω στην ορθή του κατάσταση, πριν την επέμβαση κάποιου ιού ή άλλης κακόβουλης επίθεσης. Υπάρχουν δωρεάν και μη εκδόσεις τέτοιων προγραμμάτων.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Λογισμικά ελέγχου & επίδοσης συστημάτων Η/Υ και επαναφοράς συστήματος
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:
http://sxoleio.eu/Cleaners.php
http://sxoleio.eu/Registry.php
https://www.opensoft.gr/category/ergaleia-systimatos-computer-utilities
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου